Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

επιπτωσεις εκτρωσης

Από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 και μετά από συνολικά 86 ώρες παρατήρησης, το τηλεσκόπιο του ΕΑΑ στο Κρυονέρι Κορινθίας έχει δει 55 φευγαλέες λάμψεις, γνωστές και ως «παροδικά σεληνιακά φαινόμενα», καθώς διαρκούν μόνο κλάσματα του δευτερολέπτου. Με βάση αυτό το στοιχείο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά μέσο όρο σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης, ορατή και αόρατη, λαμβάνουν χώρα περίπου οκτώ τέτοιες λάμψεις πρόσκρουσης.


επιπτωσεις εκτρωσης

downtown omaha

ονομασίες τριγώνων

Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και είναι το πρώτο διεθνώς που μπορεί να εκτιμήσει τη θερμοκρασία αυτών των λάμψεων πρόσκρουσης, η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 1.300 και 2.800 βαθμών Κελσίου.


Η ESA μόλις ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση να παρατείνει τη χρηματοδότηση και λειτουργία του NELIOTA για άλλα δύο χρόνια, έως τον Ιανουάριο του 2021, θεωρώντας το ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα. Η παράταση του προγράμματος θα επιτρέψει τη συλλογή περισσότερων στατιστικών στοιχείων για τον αόρατο «βομβαρδισμό» του δορυφόρου της Γης με μετεωροειδή.


Το NELIOTA (Near-Earth object Lunar Impacts and Optical TrAnsients) χρησιμοποιεί το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου 1,2 μέτρων του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ κοντά στο Κρυονέρι, σε υψόμετρο 900 μέτρων, στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας. Επιστημονική υπεύθυνη του NELIOTA είναι η κύρια ερευνήτρια του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ 'Αλκηστις Μπονάνου.


Το τηλεσκόπιο διαχωρίζει το εισερχόμενο από τη Σελήνη φως σε δύο κατευθύνσεις και χρησιμοποιεί δύο ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας για την καταγραφή των δεδομένων με ταχύτητα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό αναλύει το βίντεο της παρατήρησης και εντοπίζει τις τυχόν λάμψεις στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι κάμερες είναι εφοδιασμένες με κατάλληλα φίλτρα που επιτρέπουν την εκτίμηση της θερμοκρασίας των λάμψεων της πρόσκρουσης.


Το NELIOTA ενδιαφέρει την ESA, η οποία παρακολουθεί τα ουράνια αντικείμενα (Νear-Εarth Οbjects ή NEOs), τους αστεροειδείς, κομήτες και μετεωρίτες που πλησιάζουν τη Γη και μπορεί να πέσουν πάνω της. Για το σκοπό αυτό, μελετά τη συχνότητα και την κατανομή της πτώσης των μετεωριτών και άλλων τέτοιων μικρών αντικειμένων στην επιφάνεια της γειτονικής Σελήνης.


Στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA, καταγράφονται αυτόματα οι προσκρούσεις στο φεγγάρι, ακόμη και των πολύ μικρών μετεωριτών βάρους λίγων γραμμαρίων, οι οποίες προκαλούν αχνές αναλαμπές διάρκειας μικρότερης του ενός δευτερολέπτου.


Στην επιφάνεια της Γης φθάνουν μόνο πιο μεγάλοι μετεωρίτες, καθώς οι μικρότεροι καίγονται στην ατμόσφαιρα κατά την πτώση τους. Όμως στη Σελήνη που δεν έχει ατμόσφαιρα, είναι δυνατό με το κατάλληλο τηλεσκόπιο να παρατηρήσει κανείς και τους παραμικρούς μετεωρίτες να πέφτουν στην επιφάνειά της και να αφήνουν το αποτύπωμά τους.


Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πόσο συχνά πέφτουν τέτοια σώματα και πόσο απειλητικά μπορεί να είναι για ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή για μια μελλοντική διαστημική αποστολή της ESA.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

μπουενο θερμιδες

λαχανακια βρυξελλων εποχη Μετά τους Σκοπιανούς που καπηλεύονται εδώ και χρόνια την ελληνική ιστορία, ήρθαν και οι Αλβανοί να... ασελγήσουν και να οικειοποιηθούν ακόμα και τον Όμηρο! μπουενο θερμιδες Προκλητικοί, ανιστόρητοι και επικίνδυνοι Για γέλια και για κλάματα είναι το ντοκιμαντέρ που εμπνεύστηκαν Αλβανοί «ιστορικοί» και λοιποί «επιστήμονες», σε μια προσπάθεια να παραποιήσουν την ελληνική ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, σε ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν τον Αχιλλέα ως αρχαίο Αλβανό και την Τροία ως αρχαία αλβανική αποικία που δέχτηκε επίθεση από τους Έλληνες. Λένε μάλιστα ότι ο τρωικός πόλεμος έγινε από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην χώρα των αρχαίων Πελασγών, Παινόνων και των Ιλλυρίων δηλαδή των... αρχαίων Αλβανών. Επιτέθηκαν, μάλιστα, εναντίον Αλβανών αποίκων που έμεναν στην Μικρά Ασία και φυσικά ο Αχιλλέας δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, οι Τρώες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά «αρχαίοι Αλβανοί», ενώ υποστηρίζουν ότι τα Ομηρικά Έπη παραποιήθηκαν από την διεθνή κ...

τηλέφωνα σταθμού λαρίσης

corfutvnews Δεν μπορεί να χωρέσει σε ανθρώπου νου η ασύλληπτη τραγωδία στην Κέρκυρα με θύμα ένα οχτάχρονο κοριτσάκι. τηλέφωνα σταθμού λαρίσης βραβεια ποπ κορν 1994 Το αγγελούδι έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης (16/01) στην άσφαλτο, μπροστά στα μάτια της μητέρας του, ενώ πήγαινε στο σχολείο. Η 8χρονη πήγαινε με τη μητέρα της στη στάση προκειμένου να πάρει το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο της. Κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς τη στάση, άφησε το χέρι της μητέρα της, βγήκε στο δρόμο και το κακό δεν άργησε να γίνει. Διερχόμενο όχημα χτύπησε την 8χρονη και την πέταξε στο αντίθετο ρεύμα. Ο οδηγός που ερχόταν από το άλλο ρεύμα δεν πρόλαβε να αντιδράσει και χτύπησε ξανά το κορίτσι. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, χωρίς σφυγμό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή, μετά από 50 λεπτά ανάνηψης, δεν τα κατάφεραν και το παιδί τελικά κατέληξε. «Είναι κρίμα να χάνεται ένα αγγελούδι με αυτό τον τρόπο» , επεσήμανε η Ι...

εστιατορια χαιδαρι

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο Μάκης Δελαπόρτας μέσα από το Facebook, γράφοντας: εστιατορια χαιδαρι τι ηταν τα σοδομα και τα γομορα το αγιο φως στον παναγιο ταφο βιντεο «Έφυγε και η Μαρία Μαρτίκα....η αγαπημένη κυρία Θάλεια του θρυλικού μας "ΡΕΤΙΡΕ". Σπουδαία θεατρίνα με σημαντικούς ρόλους στο θέατρο. Έφυγε στα 86 της και είχε να εμφανιστεί περισσότερο απο 20 χρόνια. Ζούσε μοναχικά με λίγους φίλους στο πλευρό της. Μαρία μου καλό σου ταξίδι! θα σε θυμάμαι πάντα....ο δικός σου Άλκης.....»